Aquest és un recull de diferents blocs relacionats amb l'ensenyament de la llengua catalana que, per diferents raons, he pensat que poden ser útils. Cal destacar que en cap cas no pretén ser exhaustiu i que la selecció és personal, així que potser trobeu algun bloc que falta o bé algun que en sobra.
Bloc de llengua catalana
En aquest bloc, mantingut per una mestra d'educació primària, hi ha tot un seguit de recursos per treballar el català mitjançant les TIC. La majoria de les propostes són per als nivells inicials.


bloc_1.png

Llengua catalana

El Servei d'Immersió i Ús de la llengua del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha desenvolupat diversos blocs temàtics on es recullen notícies sobre recursos, actes, xerrades, publicacions i novetats que apareixen a Internet sobre l'ensenyament de la llengua catalana. Aquests quatre blocs contenen articles sobre la llengua, l'alumnat nouvingut i la seva integració, la sociolingüística i el foment del gust per la lectura per a alumnes de primària i secundària.

Acollida d'alumnat nouvingut

bloc_3.png


El gust per la lectura

bloc_4.png


Un món de contes
Perquè els contes no són només paraules...

wiky.JPG


Sociolingüística

bloc_5.png


Bloc de lletres

Bloc de la la biblioteca de lletres de la Universitat de Barcelona, amb notícies sobre actes que es realitzen al campus, enllaços a webs relacionades amb la literatura catalana i articles sobre novetats editorials. És molt i molt extens.
bloc_6.png


ESO 1 Joanot

Aquest bloc és una experiència de les TIC aplicades al dia a dia de l'ensenyament de la llengua. Les professores de català de l'institut Joanot Martorell d'Esplugues de Llobregat han fet aquest bloc amb informació útil per als alumnes de català de 1r d'ESO i amb enllaços amb els blocs personals que cada alumne ha fet, per tal que tots puguin veure la feina que fan els altres i comentar-la.
bloc_7.png


Llengua de CAT

Realitzat per un professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant, és una altra aplicació dels blocs, en aquest cas, per difondre informació complementària a les seves classes i per donar als alumnes dades útils -entregues, calendari, programa...

bloc_8.png


GAZOPHYLACIUM

Un bloc molt treballat sobre lexicografia catalana. Inclou una llista d'enllaços a altres llocs web i blocs molt extensa.
bloc_9.png


Català llengua estrangera

Realitzat per l'Àrea de llengua de l'Institut Ramon Llull, recull novetats sobre les TIC aplicades a l'ensenyament per al professorat de català com a llengua estrangera. També s'inclouen els enllaços als blocs dels professors de l'Institut, així com a altres blocs relacionats amb la llengua catalana.

bloc_10.png
Aprendre llengües

"Aprendre llengües", de l'Enric Serra, professor de Filologia Catalana de la UAB, és un lloc de consulta ineludible per a tots aquells que estem interessats en el món de l'ensenyament i l'aprenentatge de les llengües, amb un paper destacat per a les TIC. Darrerament i fruit de la seva col·laboració amb el diari Ara, també podem llegir l'autor al bloc Ara, aprendre llengües on ens delecta amb entrades inèdites i un punt més lúdiques encara (si això és possible!).


Base de Badades

És un recull de definicions de paraules -algunes inventades- en clau d'humor i sobre temes d'actualitat. També inclou fotografies i acudits gràfics. La llista d'enllaços també és força extensa.


bloc_11.png


Refranyer Català-Castellà

Un recull força extens de refranys, amb les seves variants i la traducció al castellà. S'inclouen les fonts consultades i un cercador molt útil, que funciona alfabèticament o per paraules, per poder trobar un refrany que contingui una determinada paraula.
bloc_12.png


Dites i frases fetes

Aquest bloc és una recopilació de frases fetes i dites catalanes on, a cada entrada, hi podem trobar variants i sinònims, l'equivalència de significat en castellà i les referències corresponents. La columna de la dreta és molt útil perquè hi apareixen les entrades ordenades en ordre alfabètic. És, per tant, un diccionari de dites i frases fetes.

bloc_13.png
Les frases fetes és un gran món per explorar! Aquest bloc es pot trobar a l'xtec i és una manera divertida i amena amb què els alumnes poden aprendre, tot jugant, frases fetes sobre parts del cos humà!

frases_fetes.gif
Raons que rimen El bloc personal d'en Víctor Pàmies, autor també del refranyer i del bloc sobre les frases fetes. Inclou altres aspectes més personals, però sempre a l'entorn de la llengua catalana. A tall d'exemple, a l'entrada del 24 de desembre, ens ensenya a felicitar el Nadal en 79 llengües diferents. Molt recomanable.
bloc_14.png

També d'aquest mateix autor, podeu consultar el bloc
Paremiologia didàctica
on els articles tracten sobre les obres i els autors consultats en la realització dels blocs de frases fetes i de refranys.

bloc_15.png


Heus aquí els blocs realitzats a classe per les alumnes del Màster de Formació de Català per a adults:
Errors o horrors de llengua?

bloc_16.png


Contat i debatut


bloc_17.pngOn i com?

bloc_18.png
El català surt de festa

bloc_19.png


Rissottoràpia

bloc_20.png


Poèticament

bloc_21.png


I un altre bloc, també d'una companya de classe, on hi podeu trobar una agenda d'activitats, recursos, enllaços, frases fetes, paraules, curiositats, fotografies, cançons, llibres...

Quartsdenou


CLEiTIC

En aquest bloc, Èric Viladrich exposa algunes propostes pràctiques per a lús de les TIC en l'ensenyament del català com a llengua estrangera.


CLEiTIC.jpg


Mia's Box

Blog de recursos i experiències educatives

external image Nueva+imagen+de+mapa+de+bits+%25285%2529.png